Partij verandert in een handomdraai

Herken je het? Je kijkt naar een schaakpartij en denkt zo dat is een punt voor deze speler. Vervolgens wend je je hoofd een minuutje af, je keert terug bij de partij en de rollen zijn compleet omgedraaid. Ondergetekende kon zijn ogen niet geloven toen hij keek naar de partij Donkersloot-Bruggeman. Bruggeman had zo mooi een kwaliteit gewonnen en zijn pionnenstructuur was aanzienelijk beter, maar een minuutje later stond hij een stuk achter, wat was hier gebeurt? Ondergetekende wilde er het zijne van weten en speelde de partij met Donkersloot na en toen bleek Bruggeman een verkeerde ruil te hebben gedaan. In plaats van een torenafruil, gaf hij schaak met zijn Dame en dat was niet goed, want nu kon Donkersloot afruilen en vervolgens nog een toren pakken en ineens stond hij beter. Gelukkig voor Bruggeman is Donkersloot zoals hij zelf zegt geen killer en bood hij in absoluut gewonnen stelling remise aan. Bruggeman moest er zelfs even over nadenken maar zag nu ook wel in dat hij daar nog heel goed mee weg kwam.

De partij die het snelst was afgelopen was die tussen Schilder en Groenendijk. Groenendijk had al een vreemd voorgevoel en twijfelde of hij wel zou gaan schaken. Hij kwam en alles wat maar mis kon gaan ging mis. Eerst speelde hij een paard na de rand, waarna Schilder Pxe5 speelde. Met deze zet viel hij het paard op h5 aan met zijn Dame. Groenendijk speelde Dg5 maar zag daardoor een vorkje op c7 over het hoofd. Na zijn Koning verzet te hebben, pakte Schilder op e6 een loper, waarop Groenendijk fxe6 deed, maar toen kwam een nog veel erger vorkje op f7 en dreigde ook zijn Dame nog te vallen (zie diagram).

 

Wijnands was dus niet als 1ste klaar al had hij dat wel verwacht bij het horen van zijn tegenstander, namelijk van Hooff. Na een aantal zetten gaf Wijnands aan dat hij dit nog nooit had gezien. Na d4, e6, Lf4 deed van Hooff g5. Inderdaad een wat opmerkelijke zet, maar juist dit soort zetten willen een speler die gewend is een standaardpatroon af te werken in verlegenheid brengen. Van Hooff kwam gedegen een pion voor en maakte het uiteindelijk af met een kleine combinatie van 2 paarden en Dame.

De Ruiter revancheerde zich van het verlies van vorige week. Met zwart tegen Douw wist hij een stabiele stelling op te zetten, waardoor de activiteit van Douw afnam. Douw had wat zwakheden in zijn pionnenstelling en daar maakte de Ruiter dankbaar gebruik van door een overbelasting op b5. Omdat Douw nagenoeg geen tegenspel had gaf hij op.

Van Genderen blijft prima presteren, dit keer speelde hij tegen de verrassende koploper Poldervaart, die af en toe zuchtte dat van Genderen wel erg agressief speelde. Poldervaart moest toezien dat er steeds weer een pionnetje werd afgesnoept en zo stond hij op een gegeven moment 3 pionnen achter. Poldervaart trachtte nog wel wat druk op te voeren door zijn Koning naar het centrum te brengen, maar bij een van zijn koningszetten ging het fout, want van Genderen kon met het paard schaak geven, maar ook zijn toren aanvallen. Ook hier een opgave.

Dat Lagendijk is tijdnood komt mag geen verrassing meer heten en dat hij dan de mooiste zetten uit de hoge hoed tovert is ook algemeen bekend. Gisteren ervoer zijn tegenstander Kasel het aan den lijve. Op het moment dat de klok van Lagendijk nog maar 11 seconde aangaf, kwamen er een paar geweldige krachtzetten tevoorschijn. Eerst een torenoffer, die Kasel wel aan moest nemen, gevolgd door een aftrekschaak met paard en toren, waardoor Lagendijk het geofferde stuk weer terug won. Goed gezien en Kasel gaf meteen op.

De mooiste partij was die ongetwijfeld tussen Sparreboom en Dupree. Sparreboom had al een race tegen de klok gehad, want in de vooravond was hij nog in Assen. Het siert Sparreboom dat hij dan nog gewoon even komt schaken. De partij ging gelijk op en even leek Sparreboom een pion voor te komen. Hij had echter niet meegenomen dat Dupree ook weer snel een pion terug kon winnen. Sparreboom probeerde gevaar te stichten door een batterij van loper en Dame, het zag er gevaarlijk uit, maar allemaal te kiepen voor Dupree. Die zelf binnenkwam met 2 torens en ook zijn Dame in het spel kon betrekken. Er volgde een offer op g2 met schaak en na nemen kon mat niet meer worden voorkomen. Sparreboom had overigens een zet in gedachte die hij niet speelde omdat hij het niet kon uitrekenen van de gevolgen waren, later in de analyse bleek dit een hele interessante zet waar de halve schaakclub zijn tanden op stuk beet.

Volgende week trapt het 1ste team af met een thuiswedstrijd tegen de Pionier uit Hellevoetsluis. Op papier meteen een tegenstander van formaat. Succes heren!