Hilariteit alom

Het mag bekend zijn dat Lagendijk vaak in tijdnood komt en vanavond was het niet anders. In de openingsfase had hij nog zo makkelijk een pionnetje gewonnen, maar gaandeweg de partij bleek tegenstander Schilder toch een taaie klant. Echter op de andere borden viel er ook van alles te beleven en Lagendijk werd aangetrokken door de situaties op de borden. Ondanks zijn tijdnood verliet hij regelmatig toch even zijn stoel. Totdat een triomfantelijk gejuich de zaal even deed verstommen. Wat bleek, de vlag van Lagendijk was gevallen op het moment dat hij ergens anders stond te kijken. Het gejuich kwam van Schilder, die onverwacht een punt binnen sleepte. Hij voegde er nog wel aan toe dat hij er niet zo’n goed gevoel aan over hield, om later te beseffen dat deze overwinning misschien wel historisch is.

Ook historisch was de overwinning van Van Genderen tegen Dupree. Dit was hem namelijk nog nooit eerder gebeurd. De heren kwamen in een Wolga gambiet terecht, waarbij het idee is dat zwart een pion offert, maar mooie lijnen krijgt en dan moet wit erg op zijn tellen passen. Op zich deed Dupree dat wel en kreeg hij zelfs een gevaarlijke dreiging met zijn paard en Dame en van Genderen moest erg oppassen want 1 misgreep en de partij was over. Maar dat deed hij prima en in het eindspel zou Dupree zelfs een Dame verliezen, waarop een opgave volgde.

Erg interessant was de bekerpartij tussen Huibrechtse en Bruggeman. Eerstgenoemde werd zelfs met een luid applaus begroet en dat had er alles mee te maken dat we Huibrechtse helaas niet meer zo vaak achter de borden zien. Dat is best jammer want zijn partijen zijn vaak leuk. Zo ook deze avond, Bruggeman kwam veel beter uit de opening en wist een paard te winnen. Het leek dan ook een kwestie van tijd dat hij zou winnen. Totdat Bruggeman een zet speelde die door sommige als briljant werd aangestipt. Dat was de zet niet, want Huibrechtse had gezien dat hij het stuk kon terug winnen. Vanaf dat moment golfde de partij op en neer en gaven de meeste omstanders de kans om te winnen aan Huibrechtse. Dat gebeurde uiteindelijk niet, de twee boezemvrienden besloten tot remise en dat betekent vluggeren. In een 10 minutenpartij, greep Huibrechste snel een kwaliteit en trok hij de winst naar zich toe. Bijkomend voordeel, nu moet hij minimaal nog een keer komen schakenĀ Laughing

In de partij de Ruiter en Mulder werden de lichte stukken snel geslagen. Bij Mulder gingen de lopers eraf en bij de Ruiter de paarden. Niet zo verwonderlijk met zo’n achternaam…… De pionnenstructuur van Mulder was minder en de Ruiter’s plan was dan ook om op de zwakke e6 pion te gaan zitten.Deze pion speelde dan ook een cruciale rol in een mooie combinatie die de Ruiter op het bord liet zien. Het ging ineens heel snel en Mulder moest capituleren.

Groenendijk is in een wat mindere vorm, zo had hij het uiterst moeilijk tegen Wijnands. En zo kan het gebeuren dat op het oog simpele voortzettingen een beetje teveel van het goede zijn. Zo dreigde Wijnands met mat als de Koning naar het d-veld liep en wat denk je……. Groenendijk zet de Koning daarheen. Zelfs voor onze voorzitter een peulenschil om een mat in twee uit de hoge hoed te toveren.

Dan was er nog de partij tussen Donkersloot en Huijsmans. Huijsmans had een gezonde pion op g7 gewonnen en stond veel beter. Maar later en hoe hij het voor elkaar kreeg blijft een raadsel, maar had hij ineens een triple pion. Daar hakte Donkersloot er een paar vanaf en de stand weer gelijk. Om later weer aan het bord te verschijnen en te zien dat Huijsmans nagenoeg is doorgebroken met een pion naar promotieveld. Opgave van Donkersloot volgde, maar deze partij liet maar weer eens zien dat het snel kan verkeren in het schaken.

Last but not least de partij tussen Sparreboom en Poldervaart. Een gambiet met dus een pion voorsprong voor Sparreboom, maar wel met ontwikkelingskansen voor Poldervaart. Sparreboom rokeerde lang waarna Poldervaart op de Damevleugel ging aanvallen. En daar lagen ineens kansen voor Poldervaart, die het cruciale pionzetje e6 miste in de partij. In plaats van die zet speelde hij Dame b7 schaak en die was aanzienlijk minder. Toch bleef het spannend, maar kreeg Sparreboom beetje bij beetje voordeel. Toen begon ook de tijd te dringen en werd de heren fanatieker. En daar zag Sparreboom ineens een pion die werd aangeraakt. Poldervaart pakte echter zijn toren en speelde die weg. En daar volgde even een kleine discussie, was die pion nou wel of niet aangeraakt. Omstanders hadden het niet waargenomen, maar voor Poldervaart was de lol eraf. Op dat moment moet worden gezegd dat de stelling al duidelijker in het voordeel van Sparreboom was. Hoe dan ook zo’n mooie partij verdient letterlijk en figuurlijk geen verliezer.