SOF/DZP 2 verliest van Brielle

Is er zo iets als schaakblindheid of Halloween?

DZP/SOF2 speelde uit tegen Brielle.

 

We vertrokken van uit Middelharnis en Oude Tonge, we waren allen ruim op tijd op de verwachte locatie. Eerst dachten we dat de binnenstad was afgesloten. We kwamen er later achter dat het Halloween was. We konden toch nog dicht in de buurt van de locatie parkeren.  Brielle heeft een prachtig centrum en mooie gracht. De speel locatie was ook een topper. Grote zaal, mooie stukken en borden, goede klokken en aardige 16 schaakleden die actief waren op de avond. Je kon net als bij ons je koffie of thee of bier zelf pakken en aan het einde van de avond gaan afrekenen. (zeker niet duur, zelfs met de suiker in de koffie, –;)  )

 

We begonnen op tijd met spelen en als een bliksemschicht won Bart zijn partij en wel binnen 45 minuten, Bart had een combinatie, waar hij met zijn witte dame, kon binnen vallen op d6 en de verdediging van de tegenstander was verre van optimaal en capitulatie volgde. Dus bord 7 won. Adrie op bord 1, kwam snel in een eindspel, met koning pionnen, toren en een paard voor beiden. De tegenstander dacht met een pion vorkje materiaal te winnen, dat was een blunder, want hij liep zelf in een paard vork en verloor beslissend materiaal en de partij.

Een vreemde opening en partij was die van Remon op bord 6. Remon kreeg een vreemde opening tegen zich. Het was vanaf zet 5 al voor zijn tegenstander de dood of de gladiolen. Die offerde op zet 8 een paard. Dat was goed fout. Hoewel het niet makkelijk was, omdat er gevaarlijke pionnen waren en penningen op een toren op h8.  Remon stond in de partij soms een stuk voor en soms zelfs een toren. Dat werd na veel geruil toch weer een vol paard. Dan hoef je slechts de partij uit te spelen met een stuk meer. Helaas was dat lastig, omdat de paarden van Remon niet veel velden hadden en een beetje vast stonden. Remon zocht met zijn 2 paarden en een toren, naar een goede afruil en naar goede snelle winst. De tegenstander viel zijn toren aan, Remon zag dit, dacht na en speelde later gewoon een domme koningszet. Een blunder of schaakblindheid, of waren er ander krachten in het spel? Verder spelen was echt geen optie met twee passieve paarden en geen tegen kansen. Opgave volgde, naast hem op bord 5 speelde Leon een prachtige partij, die de tegenspeler weinig kansen bood. Hij stond met een toren en dame tegen een loper en dame en beide wat pionnen iets beter. Hij kreeg een tegenaanval die hij niet op tijd stopte en pardoes stond hij verloren, hij moest verwonderlijk de tegenstander de handschuddeun. (2-2 was het, dat is voor ondergetekende na het Maasluis debacle geen hoopgevende stand.)

Jan de Haan,  Ceasar, Daniel en André waren goed bezig en hadden goede kansen. Jan had een eindspel bereikt met een toren tegen een loper. Zijn actieve toren kon pionnen gaan snoepen. Helaas blunderde hij zijn kwal weer terug en in een koning en pionnen eindspel met 1 of 2 pionnen minder, wist zijn tegenstander hem op de knieën te krijgen. Helaas want ik had het punt voor DZP/SOF2 al geteld.

Daniel had een redelijk gelijke stelling met wit. Hij kon naderhand niet uitleggen welke opening zijn tegenstander nu gespeeld had. Hij kon wel bevestigen dat hij last had van schaakblindheid en de partij door die blunder een punt op leverde voor zijn tegenspeler. Zo bereikte de tussenstand 4-2.  Er  waren nog 2 partijen bezig. Ceasar stond goed, maar de tegenstander was er eentje, met goed uithoudingsvermogen en die gaf geen krimp en na vele afruilen ontstond er voor beiden een koning, loper, paard en pionnen op het bord, waar Ceasar een betere loper had en een actiever paard, maar met nog maar ander halve minuut op de klok was dit moeilijk te kristalliseren tot winst. André moest nog maar even door spelen op bord 8. Hij speelde de hele partij subliem en wist met zwart altijd het evenwicht te bewaren en vele kansen voor hem te creëren. Helaas voor André, na een zware strijd en een zeer lange partij moest er door herhaling van zetten een remise genoteerd worden. Hierna volgde Ceasar die ook maar besloot remise aan te bieden. Zo werd het een 5-3 nederlaag voor DZP2/SOF2.

Was het ons eigen vermoeidheid, de hoogmoed, of gewoon een ongelukkige avond, of waren er andere vreemde krachten op die avond, waarom de Flakkeese schakers, iets te veel, de blunders en schaakblindheid op het bord lieten toestaan.