Waar zijn de leden?

Vanavond weer slechts 4 borden om te schaken. Aan het einde van de avond stelde iemand de vraag waar de leden zijn. Op papier zijn er 21! spelers. In de discussie werd er zelfs gesproken wat mogelijke redenen kunnen zijn om niet te komen. Werk, geen zin, geen tijd, ja zelfs de locatie werd meegenomen. Wat de reden ook is, het is voor een vereniging gewoon erg jammer dat er zo weinig mensen komen opdagen. Niet alleen is het gewoon leuk om bij elkaar te zijn, maar je speelt ook nog eens tegen iemand waar tegen je niet hebt geschaakt.

Eén van de spelers die er eigenlijk altijd is, is de voorzitter, hij geeft het goede voorbeeld. Hoewel hij er niet zo lang is. Want bij het horen van zijn tegenstander (van Genderen) kroop hij al meteen in de underdog rol. Mijn inziens nergens voor nodig, maar dan moet er wel energie en tijd in de partij gestoken worden. Dat deed Wijnands niet of nauwelijks en na een aantal zetten maakte hij een behoorlijke blunder door zijn Dame op een veld te zetten die aangevallen werd door een loper. Einde partij en dus vroeg weer naar huis.

Niet veel langer duurde de partij tussen Poldervaart en Donkersloot. In een Schotse opening deed Donkersloot het niet goed. Al vrij snel verloor hij een stuk en na de nodige afruil kwam Poldervaart binnen op de 2de rij met zijn toren. Ook scheen de witveldige loper op de koningsstelling. Toen moest Donkersloot dus een keuze maken, pionnen verdedigen op de a en b lijn, of op de f lijn. Er zit geen muziek meer in zei Donkersloot en hij gaf op.

Een heel stuk langer duurde de partij tussen Schilder en Mulder. De meeste schakers hadden graag de stelling van Schilder gehad, want die stond dreigender, actiever. Maar gaandeweg de partij deed hij toch wat mindere zetten en daarvan profiteerde Mulder optimaal. Schilder verloor zelfs nog een stuk en laat dat nou een paard zijn. Dat verleidde van Genderen ertoe om aan te geven dat hij dacht dat een dierenarts toch wel wat liever met paarden omging Laughing. De stelling was uiteraard niet meer te houden en derhalve winst voor Mulder.

Tenslotte de partij die het langst duurde, de Ruiter tegen Sparreboom. Een beetje saaie opening, maar nadat de Ruiter een centrumpion opschoof kwam er wat vuurwerk in de partij. De Ruiter ging voor een aanval op de koning met toren, paard en dame, maar de sluwe Sparreboom kon een pion zover laten oprukken dat de Ruiter daar serieus rekening mee moest houden. De aanval van de Ruiter sloeg niet door en toen werd die pion goud waard en kon gaan promoveren. Omstanders dachten dat er zelfs nog remise in de stelling zat, maar dat was niet zo en Sparreboom wint.

Volgende weer SOF/DZP 1 tegen mede koploper Erasmus. Dat wordt weer een spannende avond. Hopelijk met meer leden.