SOP/DZP 1 neemt afstand in klasse 2A

Het 1ste team van SOF/DZP heeft een belangrijke stap gezet richting het kampioenschap. In een duel om de bovenste plaats won het team met 5,5-2,5. De uitslag doet enigszins vermoeden dat het een makkelijke overwinning was, maar SOF/DZP moest er wel degelijk voor knokken. Binnen het uur had Vonk al een nul aan zijn broek en dan begin je niet lekker. Gelukkig wist Tieleman op bord 1 de stand al snel gelijk te trekken. Hij offerde een loper op h2, een offer dat overigens niet werd aangenomen, maar er was wel een gaatje in de koningsstelling. Uiteindelijk zou de zwakte in de stelling ook de doorslag geven voor de winst.

Van Hooff zorgde voor de voorsprong op bord 2, eerst had hij een paard ingesloten en later gaf zijn tegenstander zomaar een loper weg. Daarna werd het een koud kunstje.

Op bord 3 en 4 werden er heel wat moeizamere partijen gespeeld. Van Putten kwam niet echt “los” in zijn partij en besloot een paard op e3 te zetten. Die kon zijn tegenstander slaan met pionwinst, maar het zorgde er wel voor dat van Putten tegenspel kreeg. In de eindfase stond van Putten waarschijnlijk beter maar op dat moment was een remise voldoende voor de teamwinst, dus kon van Putten daar wel mee leven.

Van Genderen had in het eindspel een pion minder en die kon zijn tegenstander naar het promotieveld brengen, voor het zover was gaf van Genderen op.

Teamcaptain Sparreboom had zich op bord 6 geposteerd, ook hij offerde een loper. Hij deed dit op f7, waardoor de tegenstander niet meer kon rokeren. Ook hier werd het offer niet aangenomen en later zou de tegenstander van Sparreboom zeggen dat hij dit bewust had toegelaten om een aanval te krijgen over die f-lijn. Sparreboom moest dan ook goed op zijn tellen passen, maar nadat hij een paard met tempo kon pakken was het gedaan met de tegenstand en winst voor Sparrie

Uiteraard maakte Lagendijk het weer spannend. Het plan om hem slechts 5 minuten te geven bij het begin van de partij wordt steeds sterker. Want in enorme tijdnood knalde hij ineens de zetten er weer uit. Als het woord sadomachisme schaak nog niet is uitgevonden dan is dat vanaf vandaag een nieuw woord. Zijn tegenstander ging overigens volop mee in de snelheid, terwijl hij tijd zat had en dus was het plan van Lagendijk gelukt.

Tenslotte ook winst voor de Ruiter, die vrijwel de gehele partij actiever stond dan zijn tegenstander. De Ruiter kon een pion op c6 winnen, maar koos ervoor deze te laten staan, omdat het tegenspel onduidelijk was. Later won hij een kwaliteit en toen zijn tegenstander in tijdnood kwam, werd ook nog eens een paard gewonnen. De tegenstander “wachtte” netjes tot zijn vlag viel en daarmee kwam de eindstand op het formulier. Een uitstekend resultaat voor een team dat graag weer snel naar de 1ste klasse wil promoveren.

Aan het eind van de avond werd er nog geloot voor de kwartfinale van de beker, er zijn een aantal zeer leuke duels uitgekomen, die ongetwijfeld weer voor interessante partijen gaan zorgen.