Ongekend spannend in huishoudelijke competitie

In de huishoudelijke competitie is het ongemeen spannend. De spelers zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd en dat bleek vanavond eens te meer. Sparreboom kwam in een bekende stelling tegen Mulder. Eerder dit seizoen had hij in een soortgelijke stelling gewonnen van van Genderen. Echter tegen Mulder deed hij 1 ander zetje, niet fout maar minder dreigend. Toch kwam Sparreboom en een pion voor en in een betere stelling. Echter maakte hij een kapitale blunder door een paard op e4 te zetten, deze stond echter aangevallen, terwijl Sparreboom dacht dat hij hem 2x verdedigd had. Het kostte hem dus een stuk. Mulder die in tijdnood zat geloofde echter niet in de winst en hij koos voor de eeuwig schaak variant. Hoe dan ook een prima resultaat voor Mulder.

Spannend was het ook bij Lagendijk en van Genderen. Lagendijk heeft een nieuwe opening op e4 gevonden en daar heeft hij nu al een paar keer succes mee gehad. OOk hier kwamen de heren in een bekende variant, maar van Genderen had goed opgelet en koos voor een andere optie dan vorige week Sparreboom deed tegen Lagendijk. Maar gaandeweg de partij werd de druk op pion d4 steeds moeilijker en daar verloor van Genderen ook zijn pion. Lagendijk drukte door en zou nog een pion ophalen. In het eindspel met 2 pionnen meer werd het een koud kunstje voor Lagendijk en behaalde hij winst.

Vanavond stond ook het bekerduel tussen Poldervaart en de Ruiter op het programma. In de afgelopen jaren heeft Poldervaart zich als een ware angstgegner ontpopt en ook vanavond ging het niet van een leien dakje. na een zet of zes deed de Ruiter al een iets mindere zet , waardoor hij wat moeizaam tot ontwikkeling kwam, wel had hij inmiddels al een pion gewonnen. Maar gaandeweg kreeg de Ruiter toch wat meer ruimte. Echter beide heren kwamen in tijdnood en dan gaat het er vaak om wie dan een fout maakt. Dat gebeurde bij Poldervaart die zijn loper liet pennen. Toen hij deze wilde dekken kon de Ruiter een vork geven met zijn paard waardoor hij kwaliteit ging winnen. De 2 vrijpionnen die Poldervaart had konden niet meer ondersteunt worden door zijn Koning en moest hij de strijd opgeven. Al met al een billenknijpende avond.

Donkersloot had een geweldig centrum gecreeerd tegen Becker, maar toen ik later ging kijken was het hele centrum ontploft. Sterker Becker had een stuk voorsprong. Maar toen ging er iets ongelofelijk fout. Hij liet een toren toe op de 7 de rij. Becker leek er niet van op te kijken en had helemaal niet door dat er mat dreigde in 1. Na zijn zet was het Donkersloot die de lachers op de hand kreeg en met een ferme klap de matzet uitdeelde.

Tenslotte nog Groenendijk en Bruggeman, waar optisch gezien Groenendijk beter kwam te staan, sterker nog in de analyse won hij een stuk. Maar hij deed het in de partij niet goed. En toen kreeg Bruggeman werkelijk alle vrijheid om het een na het andere stuk te slaan zodat er geen houden meer aan was. Groenendijk zag het uiteindelijk niet meer zitten en gaf Bruggeman de hand.