Ruime overwinning SOF/DZP 1 op de Penning

Deze avond spelen we tegen de penning die laatste staat in de competitie. Gezien het ratingverschil zijn we aan onze stand verplicht om te winnen.

Tieleman op bord 2 is al snel klaar. Zijn tegenstander rokeert kort en moet daarna met zijn g en h pionnen naar voren om een dubbelpion te voorkomen. Dit zorgt alleen wel voor een kwetsbare stelling en na een paar onnauwkeurige zetten van zijn tegenstander is het na 17 zetten voorbij. Een paard en pion voorsprong en een actieve stelling zijn te veel van het goede. Zo een snelle voorsprong voor ons.

Dupree op bord 7 heeft met wit een prachtige stelling te pakken. Alle open lijnen zijn voor hem, daar moet ergens winst in zitten denk je dan als toeschouwer
Dat blijkt ook want op zet 17 zet z’n tegenstander de dame op de 7de lijn
waarna Johan een toren tussen de Dame en een loper kan zetten en zo een mooie loper wint. Hiermee lijkt de partij voorbij.
Hierna houdt hij zich helemaal aan de regel, sta je een stuk voor dan is afruilen meestal een goed idee. De loper wordt steeds sterker en dame tegen Dame loper blijkt zo lastig dat zijn tegenstander opgeeft, we staan met 0-2 voor!

 

De Ruiter op bord 8 staat na z’n 15 zetten ook goed met zwart. Mooie ontwikkeling, veel kansen
Op zet 17, (mooie zet die 17)heeft hij veel druk op het pionnencentrum  van zijn tegenstander. Die moet zijn pionnenstructuur erg verzwakken om overeind te blijven. Een duidelijk voordeel voor de Ruiter. Op zet 22 kan hij een mooie pion winnen en dat ziet onze man in vorm natuurlijk.
Uiteindelijk rukt z’n tegenstander ver op met zijn pionnen, alleen verzwakt hij zijn koningsstelling zo dat hij nog meer voordeel heeft, overwinning is bijna binnen. Even later valt ook de H pion en zijn tegenstander geeft op. Stand 0-3

Van Hooff heeft een rustige opening met een mooie actieve stelling. Even lijkt zijn tegenstander controle te krijgen, maar na 19 zetten staan de lopers van Hooff zo sterk dat hij een voordeel heeft. De partij gaat door en blijft in evenwicht, wordt nog lastig om te winnen voor hem. Uiteindelijk wint hij door een slim valletje. Zijn tegenstander denkt met zijn dame een pion te winnen, maar helaas voor hem is die dame vervolgens opgesloten en lijkt de partij snel afgelopen. Helaas kost de stelling van Hooff veel tijd waardoor het uiteindelijk remise wordt.

Van Genderen gaat zoals wel vaker er lekker fors in. Zijn koning moet naar F7, maar daartegenover staat dat hij een geweldig centrum heeft. Tegenstander staat na 8 zetten eigenlijk al slecht. Zijn koningsstelling wordt opgeblazen of hij verliest een stuk. Allebei niet echt prettig.
Het wordt een opengebroken koningsstelling. Het lijkt onhoudbaar voor wit, dus goed voor ons.
Tegenstander laat van Genderen op de koningsvleugel zijn gang gaan en ruimt het centrum op. Als hij snel stukken aan kan voeren is het snel uit. Hierna houdt zijn tegenstander het toch nog best lang vol, ook omdat van Genderen zijn eigen koning wat veiligheid moet geven, na een zwakkere zet van z’n tegenstander lijkt het toch echt fout te lopen. Na dameruil is de matdreiging van de baan, alleen staat van Genderen als een vorst en wint snel daarna twee pionnen. Hierna is het een uitgemaakte zaak. Hij wint nog twee pionnen en staat 4 pionnen voor. Zijn tegenstander speelt rustig door en waarom ook niet? Dan valt zijn vlag en staan we 0-4 voor

Van Putten geeft in de opening een pion voor activiteit. Na 10 zetten staat hij erg actief en moet zijn tegenstander al alle zeilen bijzetten om bij te blijven.
Na 17 zetten kan hij niet meer fatsoenlijk rokeren en stort de zaak langzaam in elkaar. Van Putten heeft alles onder controle Hij wint een centrumpion en staat fantastisch Zijn tegenstander houdt het nog een tijd vol, maar het is en blijft gewonnen voor van Putten en zo eindigt de partij in een mooie overwinning voor hem en het team, want het staat 0-5

Sparreboom een evenwichtige stelling na 10 zetten. Partij moet nog los komen.
Hierna speelt hij het niet nauwkeurig terwijl zijn tegenstander actief oprukt. Deze partij lijkt verloren te gaan. Tot grote verbazing der beschouwers ruilt zijn tegenstander niet af op F3 om daarmee en mooi stellingvoordeel te krijgen, maar geeft hij Sparreboom de kans om terug te komen in de wedstrijd. Op zet 17 komt hij met het creatieve paard G1. Het ziet er niet uit maar het lijkt wel een goede zet. H1 een koning, g1 een paard, F1 een toren, E1 een loper, hoe krijg t hij het voor elkaar.
Dan komt in Sparreboom de knokker naar boven en langzaam kantelt de partij. Zijn tegenstander biedt nu zelfs remise aan.
Sparrie speelt lekker door en krijgt steeds meer voordeel. Zijn tegenstander wordt nerveus en gaat fouten maken, hij maakt een blunder waarmee de partij opeens uit is. Stand 0,5 – 6,5

Lagendijk heeft zijn gebruikelijke fianchetto geposteerd om B7. Verder na 6 zetten nog weinig aan de hand. Eerst maar eens een uurtje denken lijkt het credo
Na 15 zetten staat hij minder, zijn tegenstander heeft veel ruimte en activiteit, maar ja de avond is nog lang.
En ja hoor, stap voor stap komt Lagendijk onder de druk vandaan en de kansen keren even later kan hij een pion snoepen na een foutje en staat hij opeens erg goed
Gelukkig komt hij even later ook nog in tijdnood, zodat hij eindelijk lekker kan schaken. Hij maakt het in het eindspel op een goede manier af en daarmee winnen we met 0,5 – 7,5, een prachtige overwinning