Rustige avond als het eerste uit speelt

Het was een rustige avond voor SOF, aangezien het eerste team uit moest spelen voor de RSB competitie. Slechts drie partijen werden gespeeld, waar gelukkig wel een en ander gebeurde!

Schilder speelde met wit tegen Poldervaart. Schilder speelde de ‘fried liver attack’ (e4, Pf3, Lc4 en Pg5) en Poldervaart bereidde als antwoord de traxler tegenaanval voor (met e5, Pc6, Pf6 en Lc5). Schilder pakte f7 echter niet met het paard maar met de loper waardoor er een heel ander spelletje ontstaat voor zwart. Na Ke7 vergat Schilder om de witte loper direct terug te halen en na h6 viel het paard op g5.Poldervaart  kreeg een prachtige open h lijn die hij vervolgens optimaal benutte. Schilder probeerde uit alle macht om de stelling te redden, maar na De8 en Dh4 was de aanval op de h lijn zo sterk dat hij niet meer te stoppen was. Na 17 zetten was het mat.

Donkersloot speelde met wit tegen Wijnands. Een leuke partij waarbij de kansen een aantal maal leken te keren. Wijnands was (te?) laat met rokeren en dat kostte hem een loper. Bovendien kon Donkersloot een heel eind doorlopen met zijn vrije d pion en dreigde nog een tweede loper te winnen ook. Wijnands had echter zijn dame op a8 met een open a lijn en een vrije pion op de b lijn. Je zag hem aarzelen en na een luide ‘ik weet niet of ik dit wel durf’ speelde hij zijn dame naar a7. Het zag er allemaal erg dreigend uit, Donkersloot zijn paard stond in, er dreigde schaak, er dreigde afruilen van de dames met een promotie, maar achteraf bezien was het eigenlijk niets. Alleen bleek hier maar weer eens dat schaak een psychologisch spelletje is want Donkersloot zag beren, nam een verkeerd besluit waardoor Wijnands kon doorzetten en uiteindelijk een dame voor kwam. Donkersloot moest opgeven…

Op het laatste bord speelde Bruggeman met wit tegen Becker. Bruggeman maakte een foutje in de opening waardoor hij al snel een loper verloor. Hij kreeg er echter twee pionnen voor terug en Bruggeman liet maar weer eens blijken dat hij uitstekend kan verdedigen. De sluwe vos Becker wist echter feilloos de zwakke plekken te benutten en zo wist Becker uiteindelijk zijn pionnetjes terug te snoepen. Er ontstond een stelling waarbij Becker drie stukken op h2 had gericht met de witte koning op h1 en duidelijk in het voordeel was. Hij was echter te voorzichtig of hechtte te veel waarde aan zijn b pion, want in plaats van Tc2 speelde hij Tc7 om daarna een paar zetten later alsnog Tc2 te spelen. Dit had tot gevolg dat er een klein beetje ruimte ontstond voor Bruggeman, maar dan moet je die ruimte natuurlijk wel benutten! Er kwam een stelling op het bord waarbij Bruggeman eeuwig schaak kon geven voor remise – wat voor Bruggeman een prima uitslag zou zijn geweest – of zwart zelfs moest kiezen voor het verlies van een toren. Bruggemanzag het echter niet, ruilde zijn dame af, en dan wordt het lichte stuk wat Becker voor stond vanzelf sterker. Na een aantal zetten in het eindspel realiseerde Bruggeman zich dat ook en hij gaf op. Al met al een leuke avond!

In deze stelling riep Becker na Dd3+ “maar dat is mat op h2!“… hij werd zonet zelf schaak gezet!

Becker staat hier een pion en een licht stuk voor en plaatst netjes zijn dame ertussen (Dg6), niks-ant-handje?

Alle aanwezigen Koert, Jan, Piet, Daniel en ondergetekende dachten aan een snelle opgave van Bruggeman…

of niet ….allen misten hier de remisezet voor Bruggeman…. Dh3+ !!! Een soort eeuwig schaak want als

zwarts koning wegloopt weg dan gebeuren er nog hele leuke dingen, zwaar materiaalverlies of mat!

Wie dit wel allemaal zag  …. slechts één man …ANDRE POLDERVAART…

Hij bezorgde zowel Bruggeman als ook Becker een hele slechte nacht slapen …

Schaken  …MOOI SPEL