De Ruiter naar bekerfinale

Vanavond werd de eerste halve finale van de beker gespeeld. De Ruiter speelde met wit tegen van Genderen. Van Genderen gaf in de ogen van de Ruiter een pion weg in de beginfase, van Genderen zag het meer als een open lijn creeren op de damevleugel. Maar de pion werd nimmer meer terug gewonnen. Later verloor van Genderen ook nog de kwaliteit en bleef er weinig over voor tegenspel. Op het einde miste van Genderen ook nog een paardzet met schaak, gevolgd door een vork op Dame en Toren en was de partij over. De andere halve finale moet nog gespeeld worden en gaat tussen Vonk en Lagendijk.

Wederom was Wijnands snel thuis, na 11 zetten kon hij al opgeven tegen Poldervaart. Poldervaart speelde een klassieker uit de schaakboeken, waarbij 3 pionnen worden “weg” gegeven voor zeer veel ontwikkeling. In dezelfde boeken staat ook dat zwart 1 of misschien wel 2 pionnen moet terug geven. Nu deed Wijnands dat niet met als gevolg dat hij volledig werd overlopen. Nu kon Poldervaart in ieder geval op zijn gemak andere partijen volgen, soms ook erg leerzaam en vanaf de kant zie je vaak meer dan achter het bord.

Sparreboom had geen moeite met de “andere” Ronald (Groenendijk). Sparrie sloeg in het centrum wat pionnen, waardoor het paard gepend kwam te staan. Groenendijk dacht dit op te lossen, maar toen kwam er een hele vervelende loperzet. De Dame dreigde te vallen en als hij deze in veiligheid zou brengen dan zou hij en een stuk achter komen en in een hopeloze stelling terecht komen. Hij besloot geheel terecht de partij op te geven.

Donkersloot had een prachtige aanval tegen Schilder, hij voerde het hele plan uit zoals gewenst en die zou kunnen eindigen in een mat in 1. Maar die miste hij in 1ste instantie. Schilder kon een zet doen en ja hoor toen zag Donkersloot het wel, want Schilder kon die mat in 1 ook niet 1,2,3 opheffen. Keurig spel van Donkersloot

Tenslotte de partij die het langst duurde tussen Lagendijk en Becker. Beiden kwamen in een gesloten stelling terecht, met veel pionnen op het bord. Lagendijk had wel actievere torens, dus aan Becker de schone taak om het vooral dicht te houden. Dan had hij zeker remise kansen. Maar hij opende met f6 de stelling en op die kleine kansjes zat Lagendijk te wachten. Later gaf hij ook zijn witveldige loper weg en kon Lagendijk de partij naar zich toe trekken.

Volgende week het beroemde kersttoernooi, komt allen (tezamen). Locatie Activia vanaf 20 uur!