Laatste partijen van 2015

Vanavond alweer de laatste partijen van 2015. Buiten verwachting waren er nog 5 partijen en die logen er vanavond niet om.

Zo was de partij tussen Wijnands en Schilder heel aantrekkelijk om naar te kijken. Schilder had zich in een prima stelling gemanoeuvreerd en had een vrijpion gecreerd op de a lijn. Maar plots ging het niet goed, want geheel vrijwillig liet hij deze pion slaan waar doorlopen toch echt het advies was. Daardoor moest Schilder ineens nog oppassen dat hij de partij niet zou verliezen, want Wijnands kwam een pion voor. Maar ook Wijnands wist dat voordeeltje niet uit te buiten en eindigde de partij in remise.

Heel wat beter had Bruggeman het voor elkaar tegen Donkersloot. Bruggeman volgde de juiste stappen in het plan om een de koningsstelling aan te vallen, dus gaatje maken, stukken erbij, verdedigers uitschakelen. Dit alles deed hij, eerst de afruil op f6 waardoor Donkersloot werd gedwongen om met gxf terug te slaan. Daarna kwamen en de Dame en het paard in een gevaarlijke positie. Er dreigde van alles en toen Donkersloot nog een loper weghaalde op de achterste lijn, kwam er ook nog een toren op de 7de rij. Die zet betekende of mat of Dame verlies. Donkersloot koos voor het laatste om even later op te geven.

Groenendijk en Kasel behielden vrijwel de gehele partij een gelijkwaardige stelling met iets meer dreiging van Kasel op de e3 pion. Maar wat Kasel ook verzon, Groenendijk deed steeds de juiste zet om gevaar te voorkomen. Geheel logisch was hier dan ook het remise aanbod van Groenendijk, dat werd aangenomen

Spannend was ook de partij Lagendijk en de Ruiter. Laatstgenoemde speelde zonder enige fantasie en plan en daardoor kwam lagendijk veel beter te staan. Sterker hij won een paard tegen een pion. De Ruiter rommelde wat met 2 torens en of dat de reden was van een foutje van Lagendijk………..? ┬áIn ieder geval was zijn zet Tc8 absoluut niet goed en de Ruiter won een stuk terug. Kort daarna deed de Ruiter een remise aanbod waarbij Lagendijk al in diepe tijdnood zat. Maar Lagendijk wilde van geen wijken weten en speelde door. Daarna nog een mindere zet en toen had de Ruiter ineens 2 pionnen meer op het bord en werd het voor hem wel een koud kunstje. Al met al door het oog van de naald

Tenslotte een pracht partij tussen Sparreboom en Poldervaart. Laatst genoemde had een kwaliteit gewonnen door een aftrekschaak te plaatsen en leken de kansen voor Poldervaart. Die “vergat ” echter te blijven schaken en liet Sparrie steeds meer in het spel komen. Nadat Sparreboom 2 aangesloten pionnen in het centrum kreeg kantelde de partij helemaal. Poldervaart had nauwelijks meer tegenspel en moest toezien dat Sparreboom ineens al zijn stukken kon laten meedoen. Maar Poldervaart komt eraan, verdiept zich veel in het spel en het kan niet anders of dit gaat zijn vruchten afwerpen

Tot slot, iedereen een bijzonder mooi 2016 toegewenst met veel schaakplezier