Vonk in bekerfinale

Vonk behaalde vanavond de bekerfinale door te winnen van Lagendijk. De partij ontbrandde eigenlijk nooit en beide heren bleven over met een veelvoud aan pionnen, Vonk had nog een paard en Lagendijk een loper. Alles leek erop dat het remise zou gaan worden, totdat Lagendijk een foute pionzet deed, waarna Vonk met een paard schaak kon geven en altijd een pion zou winnen. Kennelijk zag lagendijk het daarna niet meer zitten om nog te strijden en gaf hij op. De bekerfinale wordt gespeeld door de heren Vonk en de Ruiter, Vonk lootte wit.

In de reguliere competitie geen verrassingen. Zo won koploper Sparreboom van Mulder die in het Italiaans verrassend met zijn g pion in het spel kwam op de korte rokade stelling van Mulder. De pion stoomde tot g6 op om daar een verzwakking uit te lokken. Het plan lukte behoorlijk want er volgde een paardvork waarna Sparreboom een kwaliteit voor kwam. In de slotfase kreeg Sparreboom steeds meer overwicht en dreigde hij zelfs een Dame te gaan halen, toen vond Mulder het wel welletjes.

Wijnands “schrok” van de opening van de Ruiter, na d4, e5, waardoor Wijnands niet zijn geliefde loper f4 kon spelen. Daarna kwam hij onder enorme druk te staan, waarbij ook nog eens een paard verloren ging. In de slotfase speelde Wijnands ook nog eens een Damezet die absoluut niet mocht en zodoende won de Ruiter vrij eenvoudig.

Meer tegenstand kreeg van Genderen tegen Schilder, maar halverwege de partij kwam er toch een mindere zet waardoor van Genderen 2 pionnen voor kwam. Daarna had van Genderen nog alle moeite om de juiste voortzettingen te vinden, maar ineens kwam de redding. Schilder wilde zijn paard verdedigen met zijn Koning, echter door een pionzet verjaagde van Genderen de Koning waarna het paard viel.

Tenslotte speelde Brands tegen Donkersloot. Donkersloot kreeg kans een pionnetje te pakken op b4. Daarna had hij het paard in het spel moeten brengen, een paard dat aan de rand stond. Nu kreeg Brands heel veel druk met o.a. een batterij van Dame en loper gericht op veld f3. Toen daar het paard werd geruild pakte Donkersloot ook nog eens terug met zijn g-pion, waardoor ook h3 viel. En als klap op de vuurpijl liet hij in een aanval ook zijn paard nog eens instaan. Al met al leek Donkersloot lange tijd een optisch overwicht, maar Brands heeft Fritz er even op los gelaten en werd bevestigd dat zijn voortgang prima was.