Herrieschoppers

Er wordt vast onweer voorspeld zei mijn moeder vroeger als we als kind druk waren. Na vanavond weet ik niet wat de weersverwachtingen zijn, maar het beloofd een paar donkere dagen te worden. De een praat, de ander roert een kwartier in zijn kopje, de volgende ruimt zijn stukken op, kortom het was lawaaierig. Soms kan je er vanaf sluiten, maar er zijn ook van die dagen dat je je ergert als er een haar op de grond valt. Hoe dan ook, het heeft weinig met de stilte te maken die je rondom schaken mag verwachten.

Het sportieve gedeelte: De Ruiter loopt verder in op koploper Sparreboom na een redelijk eenvoudige winst op Poldervaart. Die speelde b4 als zet en die was eigenlijk al dodelijk. Zo kwam de Dame gepend te staan en dreigde de Ruiter een pion te winnen. Eigenlijk was de hele stelling aan flarden. Natuurlijk probeer je nog iets, maar vanaf die zet was de partij voor Poldervaart verloren.

Van Genderen gaf een pion voor een mat dreiging op h7. Dat veld werd nog gedekt door het paard op f6, maar je weet ook gelijk dat je dat paard nooit meer kan mee laten doen in een aanval. Uiteraard kwam lagendijk in tijdnood en onder druk deed hij een loperzet die niet kon. Van genderen knalde die loper er gelijk af met zijn toren en Lagendijk gaf gelijk op

De langste partij was die tussen Becker en Mulder. Zij kwamen in een pionneneindspel terecht. De groepjesregel kwam hier van pas, becker had meer eilandjes en dus volgens de theorie verloren. Ook in de praktijk bleek dit het geval, Mulder ging aan de ene kant lopen met zijn pion en als Becker daar naar toe gaat dan eet Mulder aan de andere kant de pionnen op. Zo geschiedde en Becker werd kansloos achter gelaten

De vreemdste partij was wel die tussen Donkersloot en Wijnands. Donkersloot verloor geheel onnodig een vol stuk en dan verwacht je dat Wijnands de partij naar zich toe trekt. Maar nee hoor, Donkersloot krijgt de kans om een aanval op te zetten, slaat een pion op g3 en de Koning kan geen kant meer op. Een bizarre om wenteling in een partij die eigenlijk geen partij meer was.

Tenslotte won Kasel van Schilder. Kasel ruilde de paarden, waardoor hij met zijn loper een toren op a1 kon pakken. Kort daarna nog een pionwinst. Met een veel betere stelling won Kasel de partij