De Ruiter wint bekerfinale

De Ruiter heeft vanavond op vrij eenvoudige wijze de bekerfinale gewonnen van Vonk. Na een zet of 9 deed Vonk een zeer onnauwkeurige zet, waardoor hij niet alleen een pion verloor, maar ook de stelling werd er beduidend minder door. Na afloop zei Vonk dat hij het liefste toen al had opgegeven. Hij probeerde nog wel wat te rommelen, omdat met name de g en h lijn open lagen en de f pion al ver was opgerukt, echter toen de Ruiter dat pareerde gaf Vonk op.

Donkersloot kon ook al opgeven na een aantal zetten, want zijn loper g5 was helemaal niet goed. Kasel profiteerde van de zwaktes die Donkersloot had gecreeerd door en h3 en f3 op te spelen en de rokade niet was voltooid. Zodoende kon Kasel schaak geven en de loper op g5 winnen. Ook hier werd nog wel doorgespeeld maar eigenlijk tegen beter weten in. Winst voor Kasel

Van Genderen weet wel wat opgeven is in een kansloze stelling. Tegen Sparreboom speelde hij het koningsgambiet. In een gambiet kom je doorgaans een pion achter voor spel, maar later ging er ook nog een 2de pion af, waarvoor van Genderen absoluut geen compensatie had. Na een doordacht schaakje met de Dame, wist van Genderen genoeg en gaf hij snel de hand.

Wijnands was ook een pion achter gekomen tegen Bruggeman en liet wel heel makkelijk ook zijn b2 pion slaan. Remise probeerde Wijnands nog, maar Bruggeman nam dit resoluut NIET aan. Even schrok Bruggeman toen Wijnands een toren offerde. Na lang nadenken pakte Bruggeman de toren, want hij had gezien dat zijn koning vluchtwegen genoeg had. In feite werd de toren dus gewoon weg gegeven. Winst dus voor Bruggeman

Lagendijk liet een toe dat Dupree een sterk paard op d3 kon posteren. In plaats van dat paard weg te krijgen schoof hij zijn pionnen voor zijn koning naar voren. Hiermee kwam er meer ruimte voor Dupree. Dat paard zou een belangrijke rol gaan spelen in de winst, want na een schaak met Dame zou Dupree een vork kunnen geven waardoor er materiaal verloren zou worden. Lagendijk gaf op

Tenslotte won Becker van Schilder. Laatst genoemde haalde geheel onnodig zijn paard weg van g5 naar f3. Maar dit kon helemaal niet want dat paard stond aangevallen door een toren. Na pakken kon Schilder niet terug slaan want dan zou hij schaak staan door de Dame van Becker. Dat betekende een vol stuk winst voor Becker die daarna Schilder alle hoeken van het bord liet zien.

 

Vrijdag aanstaande dan speelt SOF/DZP 1 de belangrijke uitwedstrijd tegen Zwijndrecht. Bij winst is SOF/DZP verzekert van het kampioenschap. Bij remise of verlies volgt de ontknoping in de laatste ronde. Succes aanstaande vrijdag, we rekenen op jullie!