Nek aan nek race voor kampioenschap

Sparreboom en de Ruiter maken er een nek aan nek race van in de strijd om het kampioenschap. Vanavond leek het erop dat de Ruiter de strijd zou gaan staken. Hij speelde een uiterst moeizaam potje tegen de Mulder. Pas in de slotfase, toen Mulder een mindere zet deed, kon de Ruiter zijn slag slaan. Maar het was de hele avond billen knijpen en er kwam bijna geen fatsoenlijk zet tevoorschijn. Totdat Mulder die ene mindere zet deed, er kwamen twee verbonden pionnen op rij 6 en 7 en dat was voor Mulder niet meer te verdedigen.

Eerder op de avond had Sparreboom al gewonnen. Hij speelde met zwart een soort omgekeerde koningsgambiet tegen Bruggeman. Sparreboom offerde zijn loper op f2, een aanbod wat Bruggeman niet aan nam. Daardoor kwam zijn koning bloot te staan en daar zou Sparreboom later profiteren door een schaak te geven met zijn dame, maar ook gelijktijdig een loper voor de 2de keer aan te vallen. Een stuk voor en een betere stelling dat geeft Sparreboom doorgaans niet meer weg.

Dupree was het snelste klaar vanavond. Tegen Groenendijk kreeg hij een geweldige aanval op de koning. Hij dreigde met zijn dame een toren te slaan, maar ook richting h6 te gaan en als dat gebeurde dan was mat al niet meer te voorkomen. Groenendijk pareerde dit nog wel, maar na wat paard manoeuvres kwam er een vreselijk harde zet, waarbij Groenendijk even dacht dat hij dit kon oplossen, maar feitelijk gaf hij een dame weg en gaf hij uiteraard op.

Lagendijk was een pion voorgekomen tegen Becker en veroverde er later nog een. Becker bleef stug door schaken in de hoop op betere tijden. Echter hij zette zijn toren precies op een veld waarbij Lagendijk met een aftrekje een stuk kon pakken en die toren gelijk aangevallen stond. Nog altijd wilde Becker niet buigen, maar dit was uiteraard tegen beter weten in.

Een leuke partij was die tussen Donkersloot en Huijsmans. Donkersloot was een kwaliteit voorgekomen en leek op weg naar de overwinning. Maar aan het eind zag hij niet zo snel meer hoe hij de partij naar zich toe moest trekken. Huijsmans die beduidend minder stond, deed een remise aanbod en dat werd aangenomen.

Ook remise werd het tussen Schilder en Wijnands. Weinig van deze partij gezien. Op het einde hadden beiden heren wat pionnen en beiden een paard. Het leek een logische remise.

Aankomende woensdag wordt een zeer belangrijke week voor SOF/DZP. Het 1ste team kan kampioen worden, maar is zoals bekend verwikkeld in een hete strijd met Zwijndrecht. Woensdag bijt SOF/DZP het spit af tegen Hoeksewaard.