Snelle partijen

Vanavond werd SOF/DZP 1 nog eens in het zonnetje gezet door voorzitter. Hij hield een toespraak en daarna werd het glas geheven met uiteraard …..champagne

En of dat het kwam door deze champagne, vrijwel alle partijen waren zeer snel klaar. Het zegt misschien al veel dat de partij het langst duurde (tot 2300 uur). In deze partij had Gast al snel een pion gewonnen, maar Gast kon deze later weer terug winnen. Echter de pionnenstelling van Gast was beter. Becker moest een geisoleerde pion met zijn toren blijven verdedigen en Gast kreeg zo op een andere rij de kans om daar een toren te posteren. Die toren kwam in de vijandelijke linie en daar schrok Becker zo van dat hij zijn koning naar een veld zette, die op de volgende zet mat zou worden. Goede overwinning van Gast.

Waarschijnlijk hebben Lagendijk en Wijnands het clubrecord “snelste schaakpartij” dik verbeterd. De partij duurde zo’n 3 minuten. Na een paar zetten was Wijnands al een loper armer en daarna was alle fut eruit om ook maar even na te denken over een zet. Lagendijk had geen enkele medelijden en denderde over Wijnands heen, die vervolgens maar opgaf.

Niet veel later was ook Sparreboom klaar tegen Donkersloot. In plaats van een lastige loper te slaan, besloot Donkersloot met zijn koning naar h8 te gaan. Een volkomen onnodige zet, die Sparreboom er toe verleidde om de f7 pion te slaan. Bij terug slaan zou er schaak volgen met damewinst. En het werd nog erger. “Sparrie” offerde zijn toren en die nam Donkersloot wel terug en toen kwam ook de dame nog eens bij de aanval en was het over en uit.

De Ruiter wilde niet achter blijven en ontwikkelde veel sneller dan Schilder dat deed. Gevolg er kwam een mooie aanval op de koningsstelling. Wat volgde was een stukverlies voor Schilder en dreigingen richting de koning die alleen maar heel secuur spel misschien nog te kantelen was. Maar secuur spelen deed Schilder eigenlijk niet meer en hij ging mat op g2.

Tenslotte toch enigzins verrassend de winst van Mulder op van Genderen. Van Genderen had een paardzet over het hoofd gezien en toen hij zijn Dame had gespeeld, kwam dat paard met een vork. Dit paard stond aangevallen door een pion, maar van Genderen had gemist dat die pion in een penning stond. Dus won Mulder een kwaliteit, maar nog veel belangrijker een betere stelling. Van Genderen zag de bui hangen en gaf op.

Het kampioenschap van SOF gaat daarmee definitief tussen Sparreboom en de Ruiter. Beiden heren zullen elkaar nog een keer treffen deze jaargang.